Боремельська громада

Рівненська область

Масляна є одним з найстаріших свят слов'янських народів.

Дата: 15.02.2018 16:41
Кількість переглядів: 622

          Це смачне і неймовірно ситне свято триває цілий тиждень, який передує настанню Великого посту.                                                                                                                                                                                                   Фото без опису                    Фото без опису                                   

Справжня забава, яка зберегла свої традиції в наші дні з язичницької культури. Сьогодні Масляна є одним з церковних свят і називається ще Мясопустним або Сирним тижнем. Мета таких гамірних масових заходів полягала в тому, щоб розбудити весну від сну і прогнати геть зиму.

Саме таке свято відбулося 15 лютого в сільському клубі с. Малеве .Народний колектив "Перевесло" та учасники драматичного гуртка клубу відтворили на сцені обрядове дійство "Колодку", яку чіпляли до ноги господарям (В. Бутовській та Ю. Хмаруку), які не поженили своїх дітей. А ті в свою чергу ставили могорич, тобто відкуплялися від колодки, щоб не тягати іі цілий рік. Були на святі і Масляна (О. Бурець), яка частувала всіх присутніх смачними млинцями та бубликами, зять (Т. Томілович) з тещею (Г. Міркевич), і Стецько(І. Бутовський) сватався до Улляни (В.Олійник) (Сватання на Гончарівці),і зима (М. Гомон), яка заохочувала присутніх до ігор та конкурсів, і звичайно  весна (С. Олійник) яка проганяла зиму. Свято закінчилося спалюванням опудала Масляної, адже за народним повір ям опудало згорить, і відродиться з багаття як птах фенікс, та принесе з собою все тільки найкраще в новому році.

 

 

Підготувала завідуюча клубом В. Бутовська.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь