Боремельська громада

Рівненська область

До Всесвітнього Дня психічного здоров’я провели кінопоказ

Дата: 17.10.2023 15:26
Кількість переглядів: 86

З нагоди відзначення Всесвітнього Дня психічного здоров’я і з метою  обговорення і вирішення правових проблем осіб з інвалідністю, 10 жовтня в рамках засідання  кіноклубу  Docudays UA при  Старокостянтинівському місцевому центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги провели кінопоказ фільму.

Під час засідання, члени клубу та учасники аналізували і обговорювали правові і психологічні проблеми які постали перед головними героями кінофільму “Карла і Нардал”, один з яких був дитиною з інвалідністю.

Фото без опису

 Юристка Старокостянтинівського місцевого центру Оксана Балясна надала фаховий коментар щодо прав дітей з інвалідністю і зазначила:

В Україні особи з інвалідністю відносяться до категорії осіб, які потребують додаткових гарантій і підтримки від держави. Особливо це стосується дітей з інвалідністю. Дитина з інвалідністю – це дитина зі стійким розладом функцій організму, спричиненим захворюванням, травмою або вродженими вадами розумового чи фізичного розвитку, що зумовлюють обмеження її нормальної життєдіяльності та необхідність додаткової соціальної допомоги та захисту.

Фото без опису

На заході були присутні 28 працівників уповноважених органів з питань пробації філії Державної установи “Центр пробації” у Хмельницькій області та Володимир Федінчик – начальник Дубенського районного сектору №1 філії Державної установи “Центр пробації” у Рівненській області разом з неповнолітнім клієнтом пробації.

У дискусії після перегляду фільму взяв участь модератор кіноклубу, волонтер системи безоплатної правничої допомоги, психолог Олександр Рябов.

У результаті конструктивного діалогу присутні на заході фахівці окреслили коло проблем, які є актуальними для дітей з особливими потребами, обговорили розвиток програми безбар’єрності для осіб з інвалідністю в Україні,  визначили пріоритетні питання, які можна вирішити на місцевому рівні, акцентували увагу на необхідності консолідації дій влади й громадськості щодо покращення життя людей з інвалідністю.

Довідково. В Україні дітям з інвалідністю відповідно до норм законодавства передбачено такі види пільг:

  • Безоплатний проїзд у пасажирському міському транспорті (крім таксі), а також усіма видами приміського транспорту;
  • 50% знижка вартості проїзду на внутрішніх лініях (маршрутах) повітряного, залізничного, річкового та автомобільного транспорту в період з 1 жовтня до 15 травня (ця пільга поширюється на осіб, які супроводжують дітей-інвалідів під час поїздки, але не більш ніж на одного супроводжувача);
  • Безоплатне забезпечення санаторно-курортним лікуванням;
  • Безоплатне або пільгове надання послуг із соціально-побутового і медичного обслуговування, забезпечення технічними та іншими засобами (протезно-ортопедичними виробами, ортопедичним взуттям, засобами пересування тощо);
  • Безоплатне придбання лікарських засобів за рецептами лікарів у разі амбулаторного лікування.
  • Пільги у сфері освіти.

Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь