Боремельська громада

Рівненська область

Профілактика водно-нітратної метгемоглобінемії

Дата: 24.04.2023 10:38
Кількість переглядів: 90

Фото без опису

У 2022 році в Україні зафіксовано 11 випадків водно-нітратної метгемоглобінемії. Звернення надходили від родин з немовлятами та малюками до 3-х років. Діти вживали суміші, для приготування яких використовувалась вода з колодязів. Після госпіталізації та проведення відповідного лікування усіх їх було виписано у задовільному стані. У Рівненської області в 2017 році був зареєстрований випадок водно-нітратної метгемоглобінемії у двохмісячної дитини. Отруєння наступило в результаті використання води з криниці для приготування дитячого харчування. Вміст нітратів у якій перевищував у 10 разів.

       Захворювання призводить до значного підвищення вмісту метгемоглобіну в крові. Це відбувається внаслідок токсичної дії нітратів на гемоглобін і призводить до кисневого голодування, яке у свою чергу-до порушень у роботі печінки, нирок, серцево-судинної та нервової систем.

       Водно-нітратну метгемоглобінемію спричиняють нітрати, що містяться у природних водах. Самі вони малотоксичні, але під впливом кишкової мікрофлори організму людини вони відновлюються у більш токсичні нітрити. Одним із основних механізмів їхньої токсичної дії є перетворення гемоглобіну в метгемоглобін. Групи підвищеного ризику становлять немовлята віком до 1 року, які перебувають на штучному вигодовуванні та діти до 3-х років, чутливі до нітратів також особи похилого віку, хворі на анемію, із захворюваннями  дихальної та серцево-судинної системи.     

      Чим небезпечні нітрати:

     -спричиняють розвиток шкідливої мікрофлори в кишківнику, що призводить до отруєння організму;

     -зменшують кількість вітамінів, що призводить до авітамінозу та погіршення обміну речовин;

     -знижують в організмі концентрацію йоду, що впливає на функціонування щитоподібної залози;

     -розширюють судини й істотно знижують тиск.

     Ознаки отруєння нітратами: 

     -діарея, нудота, блювання;

     -задишка, тахікардія, ціаноз;

     -різкі болі в животі, пожовтіння очей;

     -сонливість, втома, головний біль.

     Для профілактики водно-нітратної метгемоглобінемії рекомендовано:

     1.Не вживати питну воду із колодязів і свердловин, в яких вміст нітратів перевищує нормативні показники. Для приготування їжі та питних цілей дітей до 3-х років використовувати чисту від нітратів питну воду, а саме: фасовану/бутильовану столову воду.

     2.Бювети чи колодязі слід розташовувати на незабрудненій та захищеній території, що знаходиться вище за течією ґрунтових вод на відстані не менше як 30 м від магістралей з інтенсивним рухом транспорту та не менше як 50 м (для індивідуальних колодязів - не менше ніж 20 м) від вбиралень, вигрібних ям, споруд та мереж каналізації, складів добрив та отрутохімікатів, місць утримання худоби та інших місць забруднення ґрунту та підземних вод.

    3.Дотримуватися гігієнічних вимог при облаштуванні та експлуатації колодязів (ізолювання стін колодязів, облаштування навколо нього глиняного замка, огородження, навісу, кришки, загального відра тощо). Відповідно до санітарних вимог, колодязі не менше 1 разу на рік необхідно чистити, а саме: відкачувати воду, чистити стінки металевими щітками від нальоту і дно від осаду, зайвих речей, які могли потрапити випадково до криниці, з подальшою дезінфекцією. Після чого воду необхідно знову відкачати і користуватися колодязем уже після наступного заповнення.

    4.Територію поблизу колодязя (свердловини) утримувати в чистоті та організовувати відведення поверхневого стоку, у радіусі 50 м не дозволяється мити машини, влаштовувати водопій тварин, влаштовувати водоймища для водоплавної птиці, розміщувати пристрої для приготування отрутохімікатів та іншу діяльність, що може призвести до забруднення ґрунту та води.

     Зверніть увагу! Основні симптоми хвороби у немовлят проявляються у вигляді посиніння ділянок навколо рота, рук і на стопах, тому цю хворобу ще називають «блакитний синдром немовлят». Кип’ятіння, відстоювання та значна частина побутових фільтрів не знижують вміст нітратів у воді, а інколи, навпаки, збільшують її токсичність. При оцінці якості води користуйтесь лише результатами лабораторних досліджень-навіть найпрозоріша на вигляд та найсмачніша на смак вода, може бути значно забруднена нітратами. Таку рідину можна використовувати лише для технічних цілей: прання білизни, прибирання в приміщеннях тощо.

      За перших ознак отруєння у дитини слід негайно звертатися по медичну допомогу!

 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь