Боремельська громада

Рівненська область

«Ой колодко, колодко  - було мені солодко»

Дата: 24.02.2020 16:17
Кількість переглядів: 1103

Фото без опису

Здавна перед великим постом українці відзначали Масницю, або Колодку. Цілий тиждень не споживали м’яса, натомість їли сир, масло та рибу. Звідси походить назва цього свята: Сирний тиждень, Сиропуст, Пущення, Масляна неділя, а ще Колодій, Колодка. Термін «Колодка» перейшов від молодіжних гулянь – «на колоди». Традиційно в Україні молодь, а почасти й дорослі, збиралися за теплої погоди на колодах. На них проводили розваги, знайомилися одне з одним, налагоджували  особисті стосунки та громадські справи. Місце – а це переважно було складане дерево біля осель – віддавна називали «на колоди». Піти «на колоди» - означало збиратися до гурту. Громадських осередків, на зразок сучасних клубів не було: зимове дозвілля проводили в спеціально вийнанятій оселі – вечорницях.             

За народними традиціями з цього часу розпочинався цілий цикли загравань, залицянь та любощів з метою продовження роду. На Масницю неодруженим дівчатам та хлопця чіпляли колодку в знак покарання, що не взяли шлюб в останній м’ясоїд перед постом. А спокутували не тільки вони, а й їхні батьки. З батьків вимагали відкуп, як кару за те, що не вдалося погуляти на весіллі. Як правило, такі обрядодії пов’язані з виховним аспектом. У давнину скріпленню нової родини та вихованню дітей приділялась особлива увага: це був закон, своєрідний культ подружнього життя. І хоч дійство «Колодка» носило жартівливий характер, усе ж за ним стояла глибока мораль.

         З метою ознайомлення з традиціями  українського народу, розвивання інтересу до історії, звичаїв та фольклору  в клубі села Золочівка та в будинку культури села Боремель було проведено театралізований обряд «Колодка». В дійстві брали участь аматори Боремельської громади. Ролі виконували учасники чоловічого вокального ансамблю «Соколи» Боремельського будинку культури: господар - житель села Набережне Василь Брик, батько - жительсела Боремель Дмитро Ратинський, господиня - завідуюча клубом села Малеве Наталія Денисюк, кума - завідуюча клубом села Золочівка Наталія Губеня. Обрядові пісні виконували Народний Аматорський Фольклорний колектив «Перевесло» - керівник Зоя Павлік. Глядачі з цікавістю та із задоволенням спостерігали за дійством. А після закінчення довго не відпускали виконавців зі сцени. Дякували їм за чудове виконання, за відродження традицій, бажали здоров’я і творчих успіхів. Виконавці в свою чергу заспівали всім «Многії літа» та щасливо, в мирі та спокої легко пройти піст перед Великоднем.

                                       Завідуюча клубом с. Золочівка Наталія Губеня

 



Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь