Боремельська громада

Рівненська область

«Ой колодко, колодко  - було мені солодко»

Дата: 24.02.2020 16:17
Кількість переглядів: 1146

Фото без опису

Здавна перед великим постом українці відзначали Масницю, або Колодку. Цілий тиждень не споживали м’яса, натомість їли сир, масло та рибу. Звідси походить назва цього свята: Сирний тиждень, Сиропуст, Пущення, Масляна неділя, а ще Колодій, Колодка. Термін «Колодка» перейшов від молодіжних гулянь – «на колоди». Традиційно в Україні молодь, а почасти й дорослі, збиралися за теплої погоди на колодах. На них проводили розваги, знайомилися одне з одним, налагоджували  особисті стосунки та громадські справи. Місце – а це переважно було складане дерево біля осель – віддавна називали «на колоди». Піти «на колоди» - означало збиратися до гурту. Громадських осередків, на зразок сучасних клубів не було: зимове дозвілля проводили в спеціально вийнанятій оселі – вечорницях.             

За народними традиціями з цього часу розпочинався цілий цикли загравань, залицянь та любощів з метою продовження роду. На Масницю неодруженим дівчатам та хлопця чіпляли колодку в знак покарання, що не взяли шлюб в останній м’ясоїд перед постом. А спокутували не тільки вони, а й їхні батьки. З батьків вимагали відкуп, як кару за те, що не вдалося погуляти на весіллі. Як правило, такі обрядодії пов’язані з виховним аспектом. У давнину скріпленню нової родини та вихованню дітей приділялась особлива увага: це був закон, своєрідний культ подружнього життя. І хоч дійство «Колодка» носило жартівливий характер, усе ж за ним стояла глибока мораль.

         З метою ознайомлення з традиціями  українського народу, розвивання інтересу до історії, звичаїв та фольклору  в клубі села Золочівка та в будинку культури села Боремель було проведено театралізований обряд «Колодка». В дійстві брали участь аматори Боремельської громади. Ролі виконували учасники чоловічого вокального ансамблю «Соколи» Боремельського будинку культури: господар - житель села Набережне Василь Брик, батько - жительсела Боремель Дмитро Ратинський, господиня - завідуюча клубом села Малеве Наталія Денисюк, кума - завідуюча клубом села Золочівка Наталія Губеня. Обрядові пісні виконували Народний Аматорський Фольклорний колектив «Перевесло» - керівник Зоя Павлік. Глядачі з цікавістю та із задоволенням спостерігали за дійством. А після закінчення довго не відпускали виконавців зі сцени. Дякували їм за чудове виконання, за відродження традицій, бажали здоров’я і творчих успіхів. Виконавці в свою чергу заспівали всім «Многії літа» та щасливо, в мирі та спокої легко пройти піст перед Великоднем.

                                       Завідуюча клубом с. Золочівка Наталія Губеня

 



Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь