Боремельська громада

Рівненська область

  Всесвітній день читання у Золочівській школі

Дата: 05.02.2020 16:39
Кількість переглядів: 750

Ось уже 11 років, як по всьому світу з ініціативи некомерційної американської організації у рамках руху за грамотність стартувала гарна традиція – проводити Всесвітній день читання книжок уголос. Учасники флеш-мобу, обирають книжку на свій смак, знаходять вдячну аудиторію та починають захоплено читати вголос. Всесвістній день читання – цікава подія, яку відзначають уже в 173 країнах.

У 2020 Всесвітній день читання вголос відзначали 5 лютого. Тож цього дня, у середу, золочівські школярі вперше долучилися  до Всесвітнього дня читання вголос. День читання у школі пройшов під назвою – «Читати – це модно! Читати – це круто!» Метою цього заходу було привернути увагу школярів до читання, спонукати до вдумливого читання, вміння розповідати про прочитане своїм близьким і друзям. Такий метод читання стає,  як для дітей так і  для дорослих, територією дружнього спілкування. Адже, у наш час, коли під впливом інтенсивного розвитку комунікацій  поширюється «закрите», «екранне» спілкування за комп’ютерами та гаджетами, міняється відношення до книги,  і діти  та молодь починають жити практично у віртуальному світі. Створення інформаційного середовища,  основою якого є словесне спілкування, голосне  читання книги,  яке стимулює розум, розвиває мову, забезпечує духовний розвиток особистості, що формує якості освіченої, висококультурної людини, яка розуміє, що таке: співчуття, взаємодопомога, доброта, милосердя є важливою ланкою виховання наших дітей.  Повеління читати, щоб знайти мудрість у життєвій дорозі, залишив для людей на всі віки, на всі часи Сам Бог у Святому письмі: «Нехай книга цього Закону не відійде від твоїх уст, але будеш роздумувати про неї вдень і вночі, щоб додержувати чинити все, що написано в ній, бо тоді зробиш щасливими дороги свої, і тоді буде щастити тобі». Якщо ми хочемо мати хороше майбутнє, то слід прислухатись до старших людей, які залишили нам приклад хорошого, дружнього спілкування, ще з тих часів, коли книга коштувала надзвичайно дорого, але її прагнули придбати,  і той, хто її мав, читаючи, збирав навколо вдячних і вдумливих слухачів і читачів.

Для учнів 2-6 класів бібліотекар підготувала запропоновані Міністерством освіти  10 оповідань про природу відомих українських письменників: Василя Сухомлинського «Яблунька і літо», «Як плакала ялинка», Василя Чухліба «Дикі каченята», «Яблуньки в кожушаночках»,  Євгена Шморгуна «Добре діло», Миколи Магери «Калина», Марії Солтис-Смирнової «Ранок у горах», «Часник-отаман», Лідії Нестеренько-Ланько «Березень поспішає», Олега Буценя «Як приходить весна».

А зі старшокласниками дещо розширили тематику дня і пороздумували найперше над словами з Біблії про те, що таке мудрість, як  потрібно поводитись, щоб стати людиною мудрою, впевненою і щасливою в житті за книгою Приповістей мудрого царя Соломона.  Разом читали та обговорювали сюжети оповідань  із книги Івана Костирі «Білі голуби дитинства», роману Еліонор Портер «Полліанна»,  збірки Володимира Дрозда «На коні й під конем», які спонукають підлітків шанувати батьків, зростати добрими, життєрадісними, не втрачати людяності навіть у гірких і неприємних ситуаціях, які можуть трапитися у житті.

            Один день читання вголос і разом не тільки заохотив учнів Золочівської школи взяти книгу додому і прочитати:  кого вперше, кого перечитати в черговий раз, щоб навчитись зерен мудрості, які дорожчі за перли, а й відчути сердечний спокій, приємність живого людського спілкування, коли наша мова, наші очі, міміка формують вміння вести розмову, врівноважено висловлюваним свої судження, цінуючи своїм опонентом.

  

Бібліотекар Золочівської ПШБ                                Р.Циганюк

 

 

 

 



Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь