Боремельська громада

Рівненська область

Всесвітній День Гідності у Золочівській школі!

Дата: 03.12.2019 09:31
Кількість переглядів: 756

Фото без опису

Усі ми – як дорослі, так і діти – постійно стикаємося з необхідністю і можливістю вибору: якими бути, і з ким і як спілкуватися, як вчинити в тій чи іншій ситуації. Це рішення зрештою формує не лише наш світогляд, але й визначає світ довкола нас: спочатку в школі, виші, а пізніше – на роботі, вдома, у родині, країні і в глобальному суспільстві в цілому.

 

У понеділок, 2 грудня, учнівський та педагогічний колектив філії «Золочівська ЗОШ І-ІІ ступенів» ОЗ «Малівська ЗОШ І-ІІІ ступенів» вперше долучилися до проведення Усесвітнього Дня Гідності, який запропоновано Міністерством  освіти і науки України провести з 21 листопада по 9 грудня.

Метою тематичного заходу - тренінгу «Гідність у дії!» було спонукати учнів 6-9 класів навчитися керуватися почуттям власної гідності у своїх повсякденних вчинках, усвідомлення себе українцем з почуттям особистої відповідальності за долю країни, готовність служити Батьківщині своєю працею, розвивати бажання стати гідними громадянами України, виховувати ціннісне ставлення до демократичних свобод, закріплених Конституцією, усвідомлення цінності людського життя та тих складових частин, які впливають на нього, роблять життя багатогранним, плідним і корисним, шанувати подвиг і жертовність Героїв Небесної Сотні, загиблих за волю і незалежність на Сході України, в роки Голодомору.

Відповідальні за підготовку і проведення заходу – вчитель суспільних дисциплін школи Віктор Леонідович Фидрик та бібліотекар Руслана Циганюк, ознайомили присутніх з історією виникнення Всесвітнього Дня Гідності, пригадали події нашої новітньої історії – Революції Гідності, переглянули відеоролики: «Становлення української державності від давнини до сьогодення», «21 листопада – День Гідності та Свободи», «Хмаринка думок» на вірш Ліни Костенко «Крила».

В ході тренінгу під назвою «Тихо… іде будівництво людської душі», учні 8-9 класів розв’язували ситуаційні задачі про основні принципи гідності. Віктор Леонідович звернув увагу школярів на те, як характер впливає на нашу долю, яких друзів ми обираємо, яку ставимо життєву мету, то настільки  буде успішним наше життя. Люди порівнюють життя з дорогою. В кожного свій маршрут по карті під назвою «ЖИТЯ». Бо впродовж життя перед людиною стоїть безліч питань, починаючи з того як, заробити на хліб насущний і закінчуючи вищою політикою, навчанням і вибором професії. І в вирішенні цих питань ПОЧУТТЯ ВЛАСНОЇ ГІДНОСТІ відіграє першочергову роль.

Бо СПРАВЖНЄ ПОЧУТТЯ ВЛАСНОЇ ГІДНОСТІ наділяє людину врівноваженістю і здатністю контролювати свої вчинки. Усвідомлюючи свою унікальність, людина вчиться любити і поважати себе, не пишатися, перестає недооцінювати себе. Ми не досконалі і не бездоганні, але ми цінні в Бога. Людина вчиться прощати, отримувати поразку і продовжує життя собі далі, не принижуючи себе.

Людина ПОЗБАВЛЕНА  ПОЧУТТЯ ВЛАСНОЇ ГІДНОСТІ незадоволена собою і критично ставиться до своїх вчинків. Формується   комплекс неповноцінності, коли людина уникає соціальних контактів, бачить тільки недоліки, не об’єктивна. Для неї не існує ні щастя, ні радості, ні задоволення:  вона бачить тільки своє  життя сповнене невдач, надмірного жалю до себе, самотності.

Почуття власної гідності – фундамент, на якому будуються справжні стосунки.

Тому що ГІДНІСТЬ – вміння робити правильний вибір

ГІДНІСТЬ – це бути самим собою і мати власну думку

ГІДНІСТЬ – це можливість допомагати іншим

ГІДНІСТЬ – безкорислива допомога це благородно

ГІДНІСТЬ – це мати своє щастя і право на свою індивідуальність

ГІДНІСТЬ – це мати багато доброти і любові, дружби, розуміння

Бо ГІДНІСТЬ – це коли твої вчинки говорять за тебе краще, аніж будь-які    слова.

Національна гідність є похідним поняттям особистої гідності.

Запрошена на тематичний захід Зоя Василівна Марушкевич – голова ветеранського осередку с.Золочівка, поділилася гідними прикладами власного життя, своєї сім’ї, знайомих, які заохочували школярів в будь-якій ситуації діяти розсудливо, бути старанними і наполегливими у досягненні життєвої мети, шанувати батьків, старанно навчатися. Так як захід відбувався у переддень, коли увагу громадськості звернено до людей з обмеженими можливостями, Зоя Василівна наголосила, наскільки відповідально ці люди, ставляться до свого життя, якими зусиллями стараються вибороти ГІДНЕ місце в суспільстві.

Як нам, людям, котрі не потребують сторонньої допомоги, потрібно переглянути своє відношення і свої життєві цінності, щоб використовувати свій потенціал і свої таланти, для того, щоб розвиватись, вдосконалюватись, щоб досягти наміченої цілі в житті.

Кожний раз, спілкуючись з цією сивочолою жінкою, не перестаєш дивуватись її розумом, виваженістю, розсудливістю, словам настанови. Тому-то, Святе Письмо і народна  мудрість гласять: «У молодих – сила, а в старших – мудрість». Навчаймось цих живильних зерен мудрості у таких людей, допоки вони з нами!

До обговорення про почуття власної гідності, як фундаменту, на якому будуються справжні стосунки, долучилися вчителі школи.

На скрижалях історії нашої держави записано чимало подій, коли ГІДНІСТЬ українців була потоптана, навіть більше – знищена. Приклад цього – голодомор 1932-1933 років в Україні – геноцид проти українського селянства. Сьогодні у це важко повірити, але це факти, це пам’ять людська, яка нагадує,  застерігає, навчає. Але навіть і серед жахіття тих голодних днів, є приклади гідні наслідування.  Разом з Зоєю Василівною ми пригадали як жителі села Золочівка  ділилися тими маленькими запасами зерна і круп з жителями східних районів, які тої морозної, лютої і голодної зими товарними вагонами добиралися щоб роздобути хліба у селах Західної України. Одна жінка навіть залишила своє дитя до весни в золочівській родині. Ці приклади жертовності, доброти, довіри один одному і сьогодні передаються з покоління в покоління у нашому селі.

Хвилиною мовчання вшанували борців за волю і незалежність України, героїв різних історичних часів.

 

   Бібліотекар Золочівської ПШБ                             Р.Циганюк



Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь