Боремельська громада

Рівненська область

Гарна книга – справжнє свято!

Дата: 02.04.2018 10:46
Кількість переглядів: 657

Фото без опису

Із книгою і словом поріднися,

Хай буде книга – твій насущний хліб.

Тож зачерпни із неї і напийся,

Снаги, що в серці залишає слід.

 

   В Україні щорічно, в останній тиждень березня, проходить Всеукраїнський тиждень дитячого читання.  Свято книги – не  нове. Воно було започатковане у 1943 році з ініціативи російського дитячого письменника Льва Кассіля під назвою «Книжкові іменини». Ціль цього свята полягала в тому, щоб у важкий воєнний час, спонукати дітей до читання книги, бо вони – майбутнє країни. Адже книга  для дитини – основа розумового розвитку, запорука творчого мислення, пошуку нових ідей.  У всі віки книга була і залишається джерелом знань і мудрості людської. Тому це свято має своє продовження і у час незалежної України . З  22 лютого 1993 року воно відзначалось як Тиждень дитячої та юнацької книги, а з 2009 року – Всеукраїнський тиждень дитячого читання.

   Традиційно тиждень дитячого читання пройшов з 26 березня по30 березня у публічно-шкільній бібліотеці с.Золочівка під назвою «Книга – читання – успіх!» Гасло тижня «Ти можеш не читати – ми читаємо тобі!».

   Перший день «Інформаційний». І розпочався він з урочистої  лінійки «Книга – джерело знань. Цікаві факти з історії книги», яку підготували разом із бібліотекарем учні 9, 6 та 1 класів. Бібліотекар представила учням та вчителям Золочівської школи  виставку «Книга творить людину» за розділами: «Діти і батьки – читають залюбки», «Була собі казка», «Словники твої друзі».

    Другий день – «Літературний». У цей день бібліотекар ознайомила учнів  молодших класів  із книжковою виставкою «В країні цікавих книг» та разом читали книги: Василя Сухомлинського «Вогник у вікні», Олени Лимич «Мура-Гламура», Марії Чумарної «Нев’янучі плоди», «Біблія для дітей», «Найкращі казки України», «Відгадайко». Діти з задоволенням обговорювали і аналізували прочитане. Тільки так, слово надруковане на сторінках книги, допоможе дітям зростати вихованими, працьовитими, хорошими людьми.

    Третій день «Мелодія слова у серці бринить» був присвячений Міжнародному дню поезії. Зокрема поезії про книгу, про працю, про добро. Вероніка Швець читала вірш Богдана Ігоря-Антонича «Книга», Ольга Бончковська – вірш Миколи Сингаївського «Дощ із краплі починається». Активними учасниками цього дня були також учні 2-4 класів, які читали вірші Людмили Суворової та Марії Чумарної. 

     Четвертий день – «Казковий». Учні 4 класу підготували інсценізацію казочки «Півник і двоє мишенят», а учні 2 і 3 класу – вірші і прислів’я за темою «Світ довкола – мудра казка». Слід зазначити, що маленькі актори: Назар Токар, Надія Швець, Анастасія Кубічек, Вікторія Андрощук дуже відповідально віднеслися до своїх ролей і показали чудову повчальну українську народну казочку для учнів школи.

    П’ятий день – «Інтелектуальний», який став своєрідним підсумком як хто читає і скільки читає. Конкурс-гра «Кмітливі і начитані» проходив у два етапи. Перший – серед учнів 1-4 класів, другий – серед учнів 6-9 класів. Команди «Читайликів» і «Книголюбів» вирішували цікаві розвиваючі завдання: «Розминка» – відгадай загадку,  «Відгадай казочку читаючи її уривок», «Продовж прислів’я», «Літературний алфавіт» – назвати на кожну літеру алфавіту літературного героя, «Слово в слові», «Прокажи скоромовку», «Знайди назви у словах», «Літературні грінки», «Ерудити», «Конкурс капітанів». Відповідаючи на запитання, кожен маленький читач зрозумів, що читати потрібно більше. Недаремно народна мудрість стверджує всім відому істину: «Хто багато читає – той багато знає».

    Тиждень книги – це справді свято. Маленьке свято вірного і мудрого друга – книги. Так хочеться, щоб діти зрозуміли, що читання – найкраще навчання. По закінченню свята, кожен бажаючий міг вибрати книгу із книжкової виставки, що діяла протягом тижня і прочитати її.

 

 

Бібліотекар с.Золочівка                                         Р.Циганюк


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь